Ваздухопловна индустрија Русије тражи хиљаде нових радника

irkutmc21_uac
Захваљујући производњи авиона МС-21 Русија ће имати реалну шансу да постане трећи по величини произвођач цивилне авио-технике после америчког Боинга и европског Ербаса. (Фото: United Aircraft Corporation)

 

Пише: Олга Самофалова

Влада у последњих неколико година није заборављала авијацију, али тренутна подршка авио индустрији је и даље без преседана. Обједињена авиоиндустријска корпорација (ОАК) је добила од власти готово све што је тражила. Дакле, чак и у време кризе, она не одустаје од ниједног свог пројекта, већ напротив, прави планове за повећање производње и намерава да запосли хиљаде нових радника и инжењера.

“Током 2015. године у пословном смислу корпорација ће проћи кроз драматичне промене”, – изјавио је председник ОАК Јуриј Сљусар, који је до пре пар недеља радио као заменик министра индустрије и трговине. У ствари, ОАК је од драме, најблаже речено, далеко. У време када многе компаније у условима кризе планирају да смање производњу, трошкове и број запослених (а неке то већ и раде), Обједињена авиоиндустријска корпорација, напротив, гради крајње амбициозне планове.

“Јасно је, да је неопходно фокусирати се на непримарне изворе прихода и инвестирати у високе технологије. А авијација – јесте висока технологија”

Упркос тешким временима за руску економију, ОАК у 2015. години планира да произведе 20% више авиона – 193 уместо 161 од прошле године – и повећа приходе за 40,3%, до 400 милијарди рубаља, рекао је Сљусар.

ОАК не само да неће смањивати број запослених, већ жели да запосли ове године још 8 хиљада нових радника. Око хиљаду радника и инжењера већ је почело са радом на произвидњи нових агрегата од композитних материјала у Казању и Уљјановску, изграђених од нуле. А током периода 2015-2017. корпорацији ће требати 16-17 хиљада нових радника, изјавио је Сљусар.

ОАК не планира да обустави или замрзне постојеће или нове инвестиционе пројекте за производњу модерних цивилних авиона. То укључује не само производњу SSJ-100 који се већ користи, већ и наставак рада на МС-21 авиону, који још није видео небо и почетак развоја, заједно са Кином, широкотрупног авиона, чије креирање ће коштати, према прелиминарним проценама ОАК, 13 милијарди долара.

Приликом ступања на дужност новог шефа ОАК, Сљусар је рекао да “цивилни програм долази до тренутка истине у вези са развојем програма SSJ-100”. Већ сад можемо рећи да је тренутак истине дошао. Потражње за SSJ-100 ће бити.

Обим производње регионалног SSJ-100 без сумње ће се повећати, с обзиром на преференције које је влада обећала у антикризном плану за куповину домаћих авиона. Смањење ПДВ-а за домаће летове, што се такође помиње у плану, ће омогућити повећање летова по Русији, стварајући потражњу за регионалним авионима, међу којима SSJ-100 нема конкуренцију (узимајући у обзир поскупљење кредита и лизинга, девизни курс и речене субвенције од државе).

Што се тиче МС-21 “окоснице пројекта цивилног дела руске ваздухопловне индустрије,” како је рекао Сљусар, у 2015. години у плану је да ОАК обави његов први пробни лет. “За овај пројекат везано је много тога – не само величина инвестиције, већ и све наше амбиције у вези са присуством у сегменту средњемагистралних авиона”, – рекао је шеф ОАК.

Планови за развој руско-кинеског широкотрупног авиона за 250-280 путника и даље су на снази. Идејни пројекат авиона треба да се заврши у јулу 2015. године (сам авион ће се појавити у 2021. године а серијска производња почеће 2025. године). “Сада смо се договорили и доставили Влади бизнис-концепт, формирана је и веома успешно ради заједничка (руско-кинеска) радна група. Наше колеге из COMAC-а (кинески произвођач авиона) с великим ентузијазмом се односе према пројекту и учиниће сваки напор да се он развије”, – рекао је данас Сљусар.

Удео учешћа у пројекту Русије и Кине биће 50 према 50. Сарадња у пројекту тек треба да буде одређена, али, према речима Сљусара, претпоставља се, да ће композитно крило и механизацију радити руска страна, труп – кинези. Једини проблем представља мотор. “За развој мотора, нажалост, немамо планове. Због тога имамо два добављача General Electric и Pratt & Whitney, и треба да преговарамо са њима – додао је председник ОАК. – Али са кинеским колегама сво већ разговарали о томе. да је циљ друге фазе, могућност заједничкг развоја мотора који ће се уклопити у пројектни задатак”.

Имајући у виду све ове планове, постаје јасно, зашто, упркос тешким временима, ОАК отвара нова радна места. По Сљусаревим речима, она су неопходна за испуњење највећег у историји постсовјетског уговора одбрамбене индустрије авиона, као и због испуњења програма индустрије цивилних ваздухоплова.

“Унапређење кадровског потенцијала ОАК представља кључни фактор у формирању конкурентне ваздухопловне индустрије и доприноси економској независности и развоју извозног потенцијала Русије. Одлука компаније да повећа број запослених у складу је са планом Владе Русије за обезбеђење одрживог економског развоја и социјалне стабилности у 2015. години, који је објављен ове недеље”,- рекао је Јуриј Сљусар.

Авијација, као што се може видети из објављеног антикризног плана владе, представља посебан приоритет међу осталим индустријама.

Шеф ОАК није крио чињеницу да је влада применила све њихове предлоге у свој антокризни програм. Ако су представници, на пример, аграрног сектор и мала и средња предузећа, којима је такође пружена велика подршка, програму нашли низ замерки, авиоиндустрија није изнела никакве жалбе.

“Данас је, због свих тих споњних политичких и економских дешавања, дошло до схватања да је неопходно да се земља фокусира на непримарне изворе прихода и инвестира у високу технологију. А авијација – јесте висока технологија. Ово је област, која за Русију још није изгубљена. Упркос свим потешкоћама и краха 90-их, и даље смо једна од ретких земаља која је у стању да спроведе велике иновативне пројекте и да произведе модерне авионе. Стога је јасно зашто влада као свој приоритет ставља развој авиона” – слаже се директор Авиа.ру Роман Гусаров.

У будућности, овај сектор ће дати нови извозни производ. “Ови производи могу бити тражени на међународном тржишту, а осим Европе постоје и алтернативна тржишта – Индија, Кина, Југоисточна Азија. На том тржишту можемо узети удео. Ту ће помоћи и партнерство са Кином”- каже Гусаров. Коначно, подршка ваздухопловној индустрији значи такође јачање одбрамбене способности земље.

“Све ове блокаде и ембарго су показали да морамо да будемо независни, и морамо бити у стању да много тога произведемо сами. Морамо бити земља која зарађује на развоју високотехнолошке индустрије“, – рекао је експерт.

Ако ће од пројекта широкотрупног авиона корист бити видљива тек у наредној деценији – од МС-21 биће видљива у блиској будућности. Према плану његова серијска производња треба почети 2017. године, управо у време када Русија (према плану) треба да изађе из кризе.

Благодарећи овом авиону Русија ће имати реалну шансу да постане трећи по величини произвођач цивилне технике после америчког Боинга и европског Ербаса. И такав циљ је влада и поставила. “То нису само речи: технолошке резерве и наука – то је оно што имамо. Неке компликованије ствари за ваздухоплове можемо радити ми, и неке једноставније – Кина. Монтажа може бити и тамо, и тамо. Мало смо заостали у производној технологији, и то је неопходно надокнадити”, – рекао је Роман Гусаров.

http://www.vz.ru/economy/2015/1/29/726918.html

31.01.2015

Са руског превео
Срђан Ђорђевић, дипл. екон.
сарадник Друштва српско-словенске солидарности КиМ
«Григорије Степанович Шчербина»

 

Такође проверите

51708bd37f6d8

Продаје се мир

  Пише: Андреј Руриков* Замислите ситуацију: да је у Украјини мир, нико не убија никога, ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com