На депонији српске социјалне правде

SKM_C224e15111812130_0001
(Карикатура: РОНИН/Драгош Јовановић – Фера)

Пише: Дејан Љутић

Зашто у Србији и гладни престају да једу? На светски дан хране прошле године, Србија је имала више од милион људи који су зависили од оброка са народне кухиње. Сем тога, у Србији више од два милиона људи живи испод прага сиромаштва и тај број готово свакодневно расте

Недавно је одјекнула вест да је годишњи извештај Савета Европе у вези са извршавањем преузетих обавеза из Европске социјалне повеље, неповољан по Србију у неколико анализираних ситуација.

Прошлогодишњи извештај из јануара месеца, такође није ништа бољи. Овај извештај обухватио је пресек и оцену стања у односу на следећа права грађана:
– право на безбедне и здраве радне услове,
– право на заштиту здравља,
– право на социјалну сигурност,
– право на социјалну и медицинску помоћ,
– право на бенефиције из службе социјалног старања,
– право старијих лица на социјалну заштиту,
– право радника на заштиту од сиромаштва или социјалне искључености.
Нема помена да ли је Србија извршила обавезе и доставила тражене информације. Међутим, очигледно је да није, јер се сличне примедбе понављају и у овом недавном извештају.

„Арапски чудотворци“

У Србији више од два милиона људи живи испод прага сиромаштва и тај број готово свакодневно расте. Власт је нашла решење за то у виду статистике. Незапосленост је до скоро била 25 одсто а сад се тим статистичким чудом смањила на 20. Влада верује и у арапске чудотворне инвеститоре, који ће доћи са нестварном количином новца, изградити Београд на води а можда ће пронаћи и пећине са скривеним благом.

По наводима економских стручњака, сиромашним се сматра човек који живи са 13.680 динара а за четворочлано домаћинство са двоје одраслих и двоје деце тај износ је 28.728 динара месечно. У највећем ризику од сиромашта су незапослени, њих 48 одсто, потом самозапослени, у које спадају и пољопривредници, 38 одсто, следе домаћинства и породице са више од троје деце, њих 44 одсто, и самохрани родитељи са једним дететом, а има их 36 одсто.

Чим је неопходно издвојити више од једне зараде за покриће основних животних потреба, знак је да живимо у великој економској беди.

Језиво звучи податак, да је на светски дан хране прошле године, Србија имала више од милион људи који су зависили од оброка са народне кухиње.

Да остану партијски другови

Прецизне бројке за отпуштање људи у јавном сектору се крију од јавности. О томе се не говори на велика звона, јер Влади, тачније премијеру Александру Вучићу никако не одговара да се, после смањења плата и пензија говори још и о отказима. Мере обавезне штедње? Довољно је да опстану партијски другови, кумови, заове и снаје. Способне и стручне треба отпустити.

Да подсетим. Доношењем и измена и допуна Закона о раду отворен је пут третирању запослених као јефтине и потрошне робе. Већ су у припреми измене Закона о финансијској подршци породицама са децом, које ће готово сигурно, још више ограничити добијање и уживање различитих права родитеља; право оца на породиљско одсуство и одсуство ради неге детета тумачиће се противзаконито; уведен је и принудни рад као обавеза корисника социјалне помоћи. Власт је најавила и борбу против „трудничке мафије“.

Сиромаштво је и један од разлога за повећање броја самоубистава.

Поразно је да је у Србији тренутно више од 200.000 некретнина под хипотеком, а њихови власници су у непрестаном страху да неће успети да отплате кредите. По оцена стручњака, међу том армијом дужника крију се потенцијалне самоубице а то је само почетак страшне приче која чека Србију. Арапи ту неће помоћи.

Беднији смо и од Албаније

По социјалној неједнакости и сиромаштву Србија предњачи у односу на земље попут Грчке, Шпаније, Бугарске, Румуније, али и Македоније и Албаније. Примера ради, у Словенији је куповна моћ 2,5 пута већа него у Србији.

Часопис “РОНИН”, број 6

Фебруар 2015

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com