Испод које шибице је оцило?

patriotski-blok-
Опозиција и патриотски блок – да, али чему, сем њима самима?  (Илустрација: фб)

Пише: Милан Миленковић

Српска патриотска (шта год то значило) опозиција је сан сваке власти: безопасна је, лења, апстрактна, дезидеологизована, сви планови су јој краћи од месечеве мене, неспремна да подигне баријеру између себе, власти и странаца, а у политику се разуме као она Марица у медене колаче.

milan-milenković01_mala_300pxПо духу и вођству она је провинцијална и паланачка, више окренута томе како изгледа пред очима света, него шта ради. Бесрамно се улагује бирачима путем саопштења, спремна, ако оцени да се маси то свиђа, да преузме и другосрбијанске агенде, попут оне о борби против насиља над женама.

Једном речју, опозиција је као девојка која хоће свима да се допадне, не би ли привукла што више просаца; своју брачну понуду она ће добити на неком канабеу, у Влади Србије, или некој амбасади, свеједно.

Никада паметњаковићима из опозиције кроз главу није прошло да би за неку ствар могли да се боре, упорно и бескомпромисно, дуже од једног дана.

Да су мајстори, пре годину дана, одлучили да пруже отпор на теми продаје Телекома и да су све друге активности свели на минимум, данас би макар драматично отежали продају највеће телекомуникационе куће на Балкану.

Овако, уместо свакодневне, упорне борбе, опозиција се одлучила да се том темом бави три-четири дана годишње, јер тој и таквој опозицији уопше и није стало хоће ли Телеком бити продат, већ како ће и да ли ће бирачи запазити њено противљење. Шта је продаја Телекома наспрам два-три процента раста рејтинга? Ситница. Тако и за све остало.

Ни једну битку против власти нису добили, нити ће добити, јер је за тако нешто потребна истрајност, а не саопштења за јавност.

Исто тако, лидерима опозиције никад није прошло кроз главу да би требало да се боре за власт, да би се, с те позиције, изменила Србија. Најдаље што су икада отишли јесте, у политичком смислу, борба за цензус, који не мења ама баш ништа кад је о Србији реч, али су били веома заинтересовани да се прикључе на државне фондове, што је, у суштини, крајњи циљ политичке борбе у Србији.

Дубоко неразумевање политике (али не и политиканства) се огледа и у томе што опозиција, од почетка вишестраначја, до данас, само рециклира идеје старе стотинак година, јер је неспособна да створи властите идеје.

Политичар, ма шта лично мислио, мора да влада савременим политичким средствима, оним које нуди епоха и у томе су Вучић и другосрбијанци двадесет година испред својих опонената.

Патриоте, за четврт века, нису научиле да се обуку, камо ли нешто боље и више. Вазда изгледају као сиромашни рођаци из провинције, који су у метрополу дошли да виде лекара, или да сврате до суда. И – да одмах буде јасно – не мислим ту на саму одећу, већ на начин на који се нешто носи.

Кад год донесу неку самоубилачку одлуку, за коју ником није јасно како су до ње дошли, они увређено заћуте, или присталицама објашњавају да “то тако мора”, а да ће се смисао одлуке разумети касније, јер сад, ето, не могу да им кажу, да не открију генијални план. Кад се, после неког времена, испостави да је одлука погубна, присталице се затрпавају новим темама а, ако баш неће да се смире, искључују се из политичке организације само зато што су посумњали у месијански карактер вођства.

Досадне и баналне фразе о спасу и обнови Српства, о неваљалим Хрватима и добрим Русима, о месијанској природи национализма, о промени свести у правцу патриотизма, одавно немају никаквог смисла, ако су икад и имале.

Проблем чак и није само фразирање, јер политика готово да само тиме и оперише, већ у томе што фразери нису никада лично проосећали и проживели оно о чему причају, већ само тандрчу наизуст.

Све што су икад рекли да ће се десити, није се десило и пристојни људи би се, после толико погрешних оцена, повукли из политике, али је мука што тај тип карактера нема где да оде, нити чиме да се бави, осим политиком. Тешко би се код неког приватника задржали десет дана, а да не фасују отказ.

Многе године слушамо лупетања да “Руси долазе идуће године”, да “власт пада до пролећа”, да “неће дозволити продају Телекома” и сличне оптимистичне фразе без покрића. Као и Вучић: кад се не оствари оно што пророкују, одложе даље у будућност.

Није ми се једном десило да се, кад их питам где су им Руси, смртно увреде. Једном политичком аналитичару сам, кад ми је пре годину и по рекао да ће Вучић за месец дана поднети оставку, понудио да уновчи знање, односно дао сам му квоту 5:1 да се то неће десити. Није прихватио. Ено га, опет весело цвркуће и прогнозира.

Не знам само колико сам пута, у последњих неколико месеци, чуо да Русија неће дозволити да Црна Гора добије позив у НАТО, те да је то јасно свакоме ко мало мозга у глави има. Ја, ето, не имадох мозга, али погодих да ће Црна Гора добити позив.

Има више патриотских политичара и аналитичара које читам само да бих знао да ће се супротно од њихових пророковања догодити, јер неки од њих имају невероватан таленат да им новчић сто пута узастопце падне на “писмо”, односно да никад ништа не погоде.

Наравно, праћење политике није “погађање”, већ је питање разумевања, у чему су патриоте танке да нема даље.

Ако их чујете да причају како Русија неће дозволити да Србија добије позив у НАТО, забрините се. Кад они чувају Телеком, забрините се. Кад они чувају презадужене породице, то је сигуран знак да су извршитељи већ на вратима. Кад говоре о православљу, знајте да је оно за њих само средство; кад вас тлаче причама о патриотизму, будите опрезни: они живе од патриотизма; кад вам причају о породици и породичним вредностима, прочешљајте им биографије – све ћете у њима наћи, сем тога.

Имамо, по свим статистичким показатељима, најгору власт у Европи и да је опозиција иоле ваљана, таква би се власт тешко одржала.

Или, хајде да то поставимо овако: како се најгора власт у Европи (и у историји Србије) одржава, поред овако добре, патриотским духом и националним вредностима задојене опозиције? Мистерија, је л` да?

Може и овако: колико се националиста и патриота до сада пришљамчило другосрбијанцима и европејцима, од Вука Драшковића, с почетка Деведестих, до Шешеља данас? Пре ће бити да је реч о хиљадама, него о стотинама. Знате ли за обрнут процес?

Најамни патриоти нису у стању да сруше, ево већ петнаест година, петооктобарце, већ су само у стању да им се придруже.

Ипак, једну важну мисију су успели да испуне: из политичког живота су изгурали све оне који су били аутентични патриоти.

И, на крају, кад се следећи пут будете хватали оловке, да гласате, уверени да сте продрли у све тајне српске политике, добро размислите испод које, од три шибице, се налази оцило.

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

3 Коментарa

  1. Оснујте свој покрет или странку и изађите са овим идејама ” радикалне борбе ” против режима . Верујем да није мали број оних који ће Вас подржати .

     
  2. свако зна ко је дотични господин који је написао овај текст.мислим да је доста дволичан.а и слижио бих се са предходним коментаром.ако неко мисли да боље зна,нек оснује странку или покрет или шта већ.сви су много добри на речима,али када дође да се нешто покрене,е ту је стани пани

     
  3. Све би ово било лепо и красно само да дотични господин Миленковић није исти онај човек који је колико само пре три године био практично перјаница напредњачког радио Фокуса са све Ксенијом Вучић и чувеним Ђуком. Тада када је пред те изборе у мају 2012 сваког дана молио своје слушаоце да гласају за управо ово Вучићево и Томино зло које нам данас кроји капу је исто Милан Миленковић све то радио у име патриотизма, пошто ваљда само он бивши професор Марксизма, бивши новинар комунистичке Борбе има тапију да по земљи Србији одређује ко је прави патритоа а ко шибицар. Прошле недеље се клео у Тита и самоуправни социјализам, прекјуче је носио слику Вучића и Томе у новчанику, јуче су му Бошко и Двери били све у животу а данас му више ни они не ваљају већ су ваљда Глишић и браћа Тврдишићи они прави… сутра ко ће више знати.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com