Протест студената „НЕ КОСОВО У УНЕСКО“

 

kragujevac_protest

Пишу: Златко Богатиновски и Милан Донић

У четвртак, 5.новембра 2015. на платоу испред Ректората у Крагујевцу организован је протест студената поводом  потенцијалног пријема самопроглашене Републике Косоvо у Унеско. Протест су организовали чланови Удружења студената права из Крагујевца а позиву да се прикључе протесту су се одазвале све студентске организације Универзутета у Крагујевцу као и многобројни грађани града Крагујевца.

Окупљенима на протесту су се обратили истакнути студенти крагујевачког Универзитета, као и наш познати редитељ Борис Малагурски који је истакао да, ако интернет није најбоље и најјаче оружје у борби против пријема Косова у Унеско, онда је свакако врло важно и моћно, и позвао све присутне да потпишу интернет петицију „NO KOSOVO UNESCO“.

Наведену петицију је за свега две недеље потписало преко 130 000 људи а циљ је да се до 9.новембра, када је планирано гласање о пријему,  прикупи 200.000 потписа.

Са скупа се кренуло у протесну шетњу до зграде Скупштине града где је одржан перформанс на исту тему. Читав пут су  обезбеђивале јаке полицијске снаге, у ствари готово сва возила, па и возила за разбијање демонстрација (!), и људство крагујевачке полиције,  као да је био организован политички митинг са намером рушења режима Александра Вучића, а не искрени патриотски студентски протест против отимања српског националног блага које се налази на територији Републике Србије, њене Аутономне Покрајине Косово и Метохија.

У моменту проласка повеће студентске колоне поред зграде у којој се налази Полицијска управа за град Крагујевац избио је инцидент управо у тренутку док су протестанти узвикивали већ много пута изговорену реченицу „Вучићу п….у!“. Срећом, уз ипак непотребно претерано реаговање полиције, до већег сукоба између протестаната и полиције није дошло, и ситуација се примирила, па су студенти певајући патриотске и националне песме, посвећене пре свега Косову и Метохији, стигли до зграде Скупштине града Крагујевца.

Студенти су једногласно рекли „НЕ КОСОВО У УНЕСКО“ и позвали све људе да се боре против пријема квази државе Косово, а у ствари Аутономне Покрајине Косово и Метохије у састав светске културне баштине. Значи, поред Србије, која је већ пуноправни члан УНЕСКО-а, један део Републике Србије треба да противправно, и потпуно нелогички, буде примљен у ову светску организацију.

Глупо, да глупље не може бити…

(Фото: РОНИН/Златко Богатиновски/Борис Малагурски)

 

 

Такође проверите

20151112_200403

НИКО НЕ ЗНА ШТА ЈЕ РАТ, АКО У ЊЕМУ НЕМА СИНА!

Пише: Екипа РОНИНА У Београду је 12.11.2015. у прелепом новом здању Југословенске кинотеке, у Узун ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com