РОНИН међу својима – на изложби “Дух Будоа – историја јапанских борилачких вештина”

naslovna
Сусрет и упознавање за поштовање – Амбасадор Јапана у Републици Србији Њ.Е. Ђуићи Такахара и главни и одговорни уредник “Ронина” Златко Богатиновски

Пише: Златко Богатиновски

У четвртак, 06.08. је у Музеју примењене уметности отворена изложба “Дух Будоа: историја јапанских борилачких вештина”.

Изложбу „Дух Будоа – Историја јапанских борилачких вештина“ свечано је отворио Њ.е.г. Ђуићи Такахара, амбасадор Јапана, коме је то била једна од првих активности, с озбиром да је мандат у Србији започео пре неколико недеља, речима:

„Драго ми је што само три недеље од мог доласка у Србију, чујем да овде све генерације вежбају ове борилачке вештине, и да се љубав и ентузијазам према њима, као и у Јапану, преносе са колена на колено. Очекујем да многи Срби, били они обожаваоци будоа или не, посете ову изложбу и науче више о историји Јапана и продубе своје знање о јапанској култури. Скренуо бих вашу пажњу на то да ће Токио бити домаћин летњих Олимпијских и Параолимпијских игара 2020. године, и да Влада Јапана планира да промовише спортске активности у Јапану, као и размену и сарадњу са другим земљама. Надам се да ће пуно спортиста из Србије учествовати и постићи добре резултате на овим играма, а ми ћемо уложити напоре да унапредимо наше везе на пољу спорта са Србијом”.

plakat

Атрактивна поставка, коју је организовала Јапанска амбасада у Србији и Јапанска Фондација у сарадњи са Музејом примењених уметности, приказује историју традиционалних јапанских борилачких вештина, од борбених техника коришћених на бојном пољу (буђицу) до модерних борилачких вештина које за циљ имају обликовање тела и духа (будо).

Историја је представљена оригиналима и квалитетним репродукцијама историјског наоружања као што су: лукови, стреле, самурајски оклопи, мачеви и слично, као и кроз материјал и фото панеле са информацијама о популарним борилачким вештинама као што су: кендо, џудо, кјудо, каратедо, сумо, нагината, шоринђи кемпо, аикидо и ђукендо.

Изложба се састоји из два дела: у првом делу су изожене репродукције и оригинали историјског оружја, као што су лукови и стреле, оклопи, шлемови којима се приказује развој и промене јапанских борилачких вештина од 8. до 19. века.

Како много древних врста оклопа и оружја није одолело зубу времена или су превише крхки за међународни транспорт, изложба садржи и квалитетне репродукције, које живописно приказују оклопе и шлемове као из времена када су настајали.

Други део изложбе бави се реорганизацијом буђућуа у будо у 19. и 20. веку приказујући како је дух борилачких вештина још увек део свакодневног живота Јапанаца.

Девет будо удружења изложило је одећу и опрему, као што су бамбус мачеви, штитници, лукови, стреле и слично, које користе вежбачи и студенти.

Изложба, која ће трајати до 26. августа, реализована је због великог интересовања у иностранству за јапанску борилачку културу, а циљ организатора је да посетиоци широм света куда је ова изложба већ гостовала, стекну сазнања о историји јапанских борилачких вештина, људској естетици и креативности као и о друштвеној историји Јапана и начину размишљања.

Ова изузетна изложба траје до 26.08.2015. Улаз је слободан.

 

Такође проверите

20151112_200403

НИКО НЕ ЗНА ШТА ЈЕ РАТ, АКО У ЊЕМУ НЕМА СИНА!

Пише: Екипа РОНИНА У Београду је 12.11.2015. у прелепом новом здању Југословенске кинотеке, у Узун ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com