“Oлуjа – Злочин коjи се памти (страдања Срба у Хрватскоj)”

naslovna

Пише: Златко Богатиновски

Другог августа је у „Сава центру“ у Београду отворена изложба докумената и фотографиjа о страдању Срба у Хрватскоj, и Босни и Херцеговини у рату деведесетих под називом “Oлуjа – Злочин коjи се памти (страдања Срба у Хрватскоj)”, која ће трајати до 15-ог августа.

„РОНИН“ препоручује свима да виде ову потресну али врло детаљну и концизну поставку, која је врло стручно, из историјског угла, оригиналним документима, а не политичким комбинаторикама, дала преглед трагичних догађаја с почетка августа 1995.

Изложбу је поставио „Музеј жртава геноцида“ из Крагујевца.   В.д. директора Музеја, Др Вељко Ђурић Мишина је и један од аутора изложбе. Други је Ненад Антонијевић. Организатор изложбе је „Коалиција удружења избјеглица у Републици Србији“ чији се председник и народни посланик Mиодраг Линта обратио присутнима приликом отварања, истакавши ПОРАЗНУ ЧИЊЕНИЦУ „да 20 година од завршетка ратова у БиХ и Хрватскоj, као и 16 година од завршетка НATO агресиjе, стотине хиљада Срба не може да оствари своjа основна људска права, да врате своjу имовину, пензиjе, радни стаж…“

Изложбу је отворио министар за рад Александар Вулин, а градски менаџер Горан Весић је искористио прилику да изрекламира, као и министар Вулин, „патриотску“ црту власти која, ето подиже мемориjални центар посвећен српским жртвама и грађанима Србиjе коjи су страдали за отаџбину у ратовима 90-их. Успут да назначи нови пројекат у Београду, где ће се трошити не мала средства пореских обвезника и грађана Србије, а где ће неки, а већ се зна који, добар део тих пара гурнути у свој џеп, или „зарадити“.

Човек је подсетио да jе у току процедура одабира идеjног решења за меморијални центар, која треба да се заврши до краја године а сам мемориjални центар треба да буде изграђен током наредне, 2016. године.

Поред „патриотске“ црте власти, Весић је искористио прилику да пред фотографијама десетина хиљада несретника из крајишког збега од пре 20 година, и генерално изрекламира „никад бољу власт“. Стога је истакао да је „управо зато важно да сви стану иза политике Владе Србиjе и премиjера Aлександра Вучића“.

Апсолутно непримерено саморекламерство с обзиром на тему и тежину а и значај изложбе.Како год, после изложбе, је одржана и трибина о страдању Срба у Хрватскоj и Босни и Херцеговини од 1990. до 1995, на коjоj су учествовали председник Напредног клуба и историчар Чедомир Aнтић, директор Института за савремену историjу Mомчило Павловић и сарадник тог института Mилан Гулић.

Присутнима није промакао детаљ да један од аутора изложбе, историчар Др Вељко Ђурић Мишина није присуствовао њеном отварању, па ни трибини.

И на крају, као чин поверења и поштовања нашег рада, „РОНИН“ је од „Музеја жртава геноцида“ добио ексклузивну дозволу да објави скоро комплетан материјал са изложбе у облику фото-репортаже.

Поновићу, изложба коју свакако вреди видети, у „Сава центру“ у Београду, траје до 15-ог августа.

ПДФ документ са ове изложбе можете преузети ОВДЕ

 

Такође проверите

20151112_200403

НИКО НЕ ЗНА ШТА ЈЕ РАТ, АКО У ЊЕМУ НЕМА СИНА!

Пише: Екипа РОНИНА У Београду је 12.11.2015. у прелепом новом здању Југословенске кинотеке, у Узун ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com