БРАНКО ПАВЛОВИЋ – процес Михаиловићу 1946. није био правни скандал!

Бранко Павловић (Фото: З.Кнежевић)
Бранко Павловић (Фото: З.Кнежевић)

Пише: Бранко Павловић

Како ја видим Дражу Михаиловића и пресуду о његовој рехабилитацији. Изнећу свој став у два дела: прво неколико правних питања, а онда како ја видим Дражу.

Правно:

1. Поступак по коме му се судило је сличан нирнбершком поступку.

2. Отуда, када оцењујемо право на правично суђење, онда имамо да применимо опште међународне стандарде ТОГ ВРЕМЕНА.

3. Тачно је да није било право жалбе, али право жалбе нису имали ни осуђени у Нирнбергу.

4. Тачно је да је стрељан после два дана, али ови у Нирнбергу су ОБЕШЕНИ после 15 дана.

5. Тачно је да нема гроб, али је поступком у Нирнбергу ИЗРИЧИТО прописано да неће имати гроб они за које се изрекне смртна казна.

6. Када је написана пресуда не знам. Суд не може да је изрекне, због обимности у току самог изрицања, а да то већ нема написано. Није могуће то радити “из главе”. Дакле, најважнији део је сигурно био написан пре извршења. Кључно је међутим ово: када на неку одлуку суда странка нема право жалбе, онда не достављање писменог отправка те одлуке НИЈЕ БИТНА ПОВРЕДА ПОСТУПКА.

7. Основни разлог за рехабилитацију је наводно у томе да није било фер суђење. Да је држава имала сва права, а да окривљени није имао нека права. Кажем нека, зато што је свакако имао право да се о свему изјасни и имао је врло добре адвокате. Сада, у поступку рехабилитације, ДРЖАВА нема никаква права зато што уопште није странка у поступку. Дакле, ПАРАДОКСАЛНО, право на фер суђење се испитује у поступку који је потпуно НЕФЕР према држави, односно заступнику оптужбе.

8. Око доказних предлога. Тачно је да је суд одбио извођење доказних предлога у правцу доказивања спашавања савезничких пилота. Али та чињеница није релевантна у поступку, зато што је неспорно да су савезничке мисије биле у штабу Михаиловића. Њему се ставља на терет борба против партизана, убијање цивила и наређивање ликвидација Муслимана и Хрвата, па чињеница да ли је спашавао пилоте нема никакву доказну снагу за кривична дела о којима се говори, а у вези олакшавајућих околности и правилног сагледавања његовог односа према фашизму, сасвим је довољна неспорна чињеница да су првих година рата, односно већем делу рата, у његовом штабу биле савезничке мисије. Другим речима и данас би било оправдано одбити такве предлоге зато што одуговлаче суђење, а не 1946.
Овде је важно истаћи да поступак у Нирнбергу НА ВИШЕ МЕСТА као један од приоритета захтева брзо суђење. Тако да је и наш поступак у том духу.

9. Потпуно се занемарује чињеница да је Дража ухваћен 1946.године, а да се по међународним правилима све наоружане јединице након 9.маја 1945.године имају сматрати бандама и на њих се не примењује било која међународна конвенција. Другим речима, став је био да се све такве јединице имају ликвидирати, односно да је власт на чијој територији су ухваћени или која контролише ту територију, овлашћена да са њима поступа по свом нахођењу. Отуда се никада у међународним односима није покренуло било какво питање ликвидације Усташа у Блајбургу, јер је то било после 9.маја 1945. Да ли неко сумња да би Американци, Енглези или данас Немци пропустили ту прилику да је правно могућа?

То што се Дражи уопште судило је луксуз који му по међународном праву уопште није припадао.

Дража Михаиловић и Драгомир-Драги Јовановић, шеф београдске специјалне полиције за време немачке окупације, на суђењу у Београду 1946. (Фото:фб/Архива)
Дража Михаиловић и Драгомир-Драги Јовановић, шеф београдске специјалне полиције за време немачке окупације, на суђењу у Београду 1946. (Фото:фб/Архива)

10. Не знам да ли је био мучен, али се по суђењу види да он оспорава све наводе оптужнице, па не видим везу између преткривичног поступка и поступка пред судом. Да је он признао наводе оптужнице, онда би било релевантно да ли је такво признање изнуђено тортуром. Како је он исцрпно побијао те наводе, питање тортуре пре суђења нема значаја за обарање пресуде.

Треба сачекати пресуду да видимо какве је разлоге дао суд, али на први поглед се са сигурношћу може тврдити да разлози које су изнели заступници странке која је иницирала поступак нису правно утемељени.

Иначе, око права на оспоравање судске одлуке да разјасним: извршна и законодавана ВЛАСТ немају право да коментаришу и наравно нарочито не да оспоравају, судску одлуку, а не остали грађани и стручна јавност. Судска одлука се мора поштовати, али се наравно може оспоравати.

Историјски поглед:

1. Ми смо у том рату имали више квислиншких покрета.

2. И за Дражу и за партизане су то сасвим неспорно: Недић, Љотић и Коста Пећанац. Није мало.

3. И за Дражу је неспорно да је већи број његових војвода и официра имао своје јединице које га или нису слушале или су га врло лабаво слушале. Другим речима, он се више предастављао као командант и то био у својој глави, него што је стварно командовао. Отуда, горе набројаним непријатељима народа треба додати још један значајан део тзв. Дражиних четника, који су вршили злодела и за које ни Дража не спори да су их вршили – само каже не по његовом наређењу или противно његовом наређења, или он за то уопште није знао.
Дакле, већи број четничких војвода, не само Пећанац, су и сарађивали са окупатором и вршили злодела и Дража им није судио због тога.
Тачно је да су четничке једнице у Хрватској одмах сарађивале са Италијанима, дакле са окупаторима и ту се сасвим разликовале од Драже, али је то разумљиво у ситуацији када треба штитити Србе од усташког геноцида. Њихово остајање на страни окупатора након пада Италије је потпуно неприхватљиво.

4. Неспорно је да је Дража почео да окупља борце за отпор окупатору практично одмах након априлског слома 1941.

5. Неспорно је да су његове јединице у првој години рата изводиле операције против окупатора. Када и колико је било и сарадње, то је у том периоду више ствар тактике, него опредељења и то му се не може стављати на терет. Неспорно је да су Немци стрељали и његове четнике као и партизане у том периоду.

6. Кључне ствари које терете Дражу су следеће:

а) несумњиве наредбе да се чисте подручја од Муслимана и Хрвата за која је мислио да ће представљати територију Србије;

б) учешће његових јединица на Неретви – он то објашњава тиме да је кренуо да заузме Далмацију и да нема везе са обручем око партизанских јединица, што је неубедљиво објашњење;

в) одбијање да се стави под команду партизана – за то нема никаквог оправдања. То од њега тражи и краљ, па ако си краљев официр онда су све наредбе за тебе обавезујуће, а не само оне које ти се допадају и још важније савезници. Реч је о последњим данима августа, односно оперативно о септембру 1944. Добар део четника прелази у партизане, а да је наредио да све јединице приступе партизанима, страдали би само зликовци и нико више. То што би могуће он лично страдао нема значаја, зато што командант прво води рачуна о својим јединицама, па тек онда о себи. И овако је страдао, а изазвао је поделу у српском народу.

г) борбе против партизанских јединица које улазе у Србију из Босне да је ослободе. Ово нема никаквог оправдања. Реч је о времену када је јасно да је пораз Хитлера неминован и не постоји било какав разлог за “тактизирање”.

д) остајање у борби против партизана и након ослобођења Београда.

7. Ја Дражу видим као несумњиво лично храброг човека, доказано у балканским и Првом рату, али малих способности. Човека кога је у велику игру увукла енглеска обавештајна служба и наменила му задатке које он нити је могао да разуме нити да их спроведе. Без личне харизме за своје команданте, без иницијативе, са неком романтичарском визијом краљевине која није имала никакве шансе. Он није само националиста, него баш шовиниста и у том делу ми је сасвим неприхватљив.

8. Укупно, Дража се не може уопште стављати у исту раван са Усташама, његов покрет је стварно у великој мери различит и на правој страни у односу на Усташе, али то још увек не значи да није било оправдано да за своје грешке плати главом.

9. Највећа грешка која је рехабилитацијом направљена је у томе што ће се на тој основи, а под командом англосаксонских обавештајних служби, подстаћи најекстремнији елементи муслимана међу Бошњацима и Албанцима унутар Србије, на сваковрсне акције.

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

13 Коментарa

 1. Павловићева историјиска поређења и паралеле, суђења Драгољубу Михајловићу и Нимбершког процеса, су потпуно погрешна, и по свему позајмљен програм пропаганде хрватских , албанских и евроатланских медија против Срба који слушамо задњих 20 година, о Србима као нацистима у задњем југословенском грађанском рату и Сребреници као Холокаусту. Оволилко оторовне антисрпске пропаганде не би смислили Загреб , Тирана, и Сарајево заједно. Бранко није сазрео као Србин, ни као политичар, ни патриота, са православљем нема додирних тачака, вјероватно није крштен, његова историјиска свијест је још увијек авнојевска, а стога не може правилно схватати и судити о глобоалним политичким односима и сукобима, шта значе за судбину српског народа.

   
  • Ова ослобађајућа одлука суда не одговара онима чији су родитељи побили 30000 београђана (без оптужнице, суђења и права на одбрану) и уселили се у њихове куће, виле и станове и присвојили сву њихову имовину.

   Плаше се да се и то једног дана не покрене пред судом.

   Да ивер не пада далеко од кладе је доказ, то што они и данас бескрупулозно уживају у плодовима злочина својих родитеља без и трунке гриже савести, иако врло добро знају да уживају на имовини правих власника којима су њихови родитељи просвирали метак у главу баш ту где они сада живе и одгајају своју децу.

   Треба ли још нешто додати овоме што рекох?

    
 2. Kakav je ovo istoricar,koji nije odmakao od nivoa gimnazijskog programa istorije NOB-a,po Dedijeru.
  Nazalost,nije jedini i verovatno je neizlecivo zatrovan virusom brozovog komunizma.
  Ono sto je eksponent neprijatelja carske Rusije ,Lenjin, ucinio 1917. godine,ostvario je agent Kominterne Broz u toku Drugog svetskog rata u Jugoslaviji.
  Da nas nije zadesila ta nesreca,kao monarhija ,Kraljevina Jugoslavija,u kontinuitetu bili bi clanica EU i ne bi bili danas u ovako ponizavajucem statusu.Ako bi i doslo do cepanja drzave,granice bi izgledale sasvim drugacije u odnosu na postojece.Hrvati bi izneli samo ono sto su uneli 1918. godine u Kraljevinu SHS i ne bi fasisticke tvorevine NDH vaskrsnula u Republiku Hrvatsku.
  Pojedini nasi istoricari,nikako da shvate da je Broz bio hohstapler,srbomrzac,visestruki agent stranih obavestajnih sluzbi,kome je komunisticka ideologija samo posluzila da uspostavi diktaturu.Takva drzava je razumljivo imala ograniceno trajanje i raspala se posle njegove smrti,kao kula od karata,sa posledicama,koje ce
  se osecati jos dugi niz godina.Broz nije nikada bio komunista.On je vecinu clanova predratne KPJ uklonio,da bi sebi prokrcio put do trona “genseka” KPJ.Cinio je to u kontinuitetu i posle uspostavljanja diktature,sve do svoje smrti.
  Danas,mnogi koji su ziveli u brozovoj Jugoslaviji,sa nostalgijom,pricaju o lepom zivotu u toj drzavi.Malo ko,da uoci da je sadasnje stanje prirodno proizaslo od te “sjajne bratske tvorevine nasih naroda i narodnosti”.Isto tako,malo nas je koji u svojim glavama imamo viziju drzave sa ocuvanim kontinuitetom svog drzavnog poretka.Prosto receno,gde bi nam bio kraj, da smo ostali monarhija.

   
  • koliko je meni poznato kralj aleksandar je jedini priznao drzavu slovenaca hrvata i srba a saveznici nisu,pa su knez pavle i namesnici 1939 dozvolili da se formira banovina hrvatska, pa je vlada u izbeglistvu postavila drazu za ministra vojske 1942,pa je kralj petar kao vrhovni komandant naredio drazi da predje na stranu partizana septembra 1944,pa su smenili drazu,pa su u vladu sa komunistima usli ivan subasic i milan grol pa je priznata demokratska federativna jugoslavija i postala osnivac organizacije ujedinjenih nacija oktobra 1945,pa je draza uhvacen u martu 1946 i komunisti su ga mogli ubiti a da to javnost ne sazna i da je kralj dosao na vlast sa drazom bi bilo kao i sa apisom

    
 3. Шумадинац

  Треба Путин да вам дође и да вам објасни ко је породица Романов, ко су Карађорђевићи, ко је Драгољуб Мисаиловић, а ко Јосип Броз, ко су Британци који су га довели на власт, са ким сте градили братство и јединство…
  Е онда би се повукли у мишију рупу и појели сами своје… што све ово лупетате!

   
 4. Dobrivoje-Valjevac

  Ovaj lik je teski prevarant! Alav je na pare, ubi Boze!
  Poznat je po prevarama koje je ucinio osnivanjem Udruzenja manjinskih
  akcionara Srbije, i za clanstvo u njemu naplacivao je masne clanarine od vise stotina, a mozda i hiljada naivnih gradjana Srbije!
  Verovatno ga je neko debelo platio, da ovako pise protiv Srbskih interesa!
  Moj vam je savet: odmah zaboravite ovaj OTROVAN i nakaradan clanak…

   
 5. Briljantna i tačna pravna analiza. To sudjenje je izveo vojni sud, a ne redovni, bilo predratne bilo posleratne Jugoslavije. Činjenica je da ratni pobednici sude ratnim gubitnicima. Vrlo važno je i opažanje kolege Pavlovića da su svi koji se nisu predali od 09.05.1945. godine tretirani kao begunci od pravde.

   
 6. ПОШТЕНИ СРБИН

  Браво за Бранка Павловића!
  Сваки навод је искрен,недемагошки и поткрпљен чињеницама.
  Нека служе на част и савест коментари потомцима припадника издајничког и кукавичког четничког покрета који је свом народу нанео највише штете од постојања српскога рода. И занавек облатише часно име четник из борбе за ослобођење од османлија.
  Деду ми убише Михаиловићеви “четници” 1944. у јануару. Нити је био комуниста нити је био партизан. А отац ме није васпитао да се светим.
  Зато се смејем негативним коментарима на текст у чланку.
  Ови би што коментаришу за рехабилитацију да опет кама ради и против српског , свог народа, али и против свакога ко је против продавања лажног херојства Дражиних гибаничара.
  Маните се ревизионизма за којим сте жудили седамдесет година ви који сте бесплатно школовани, лечени и летовали и себи у браду пљували све што ваља! Исти би сте опет љубили комунистима стопе. И вама ће историја и опет да пресуди.

   
 7. Građanin Srbije

  Izgleda da sve ono što se mladjanim neonacistima, sakrivenim pod plaštom nekakvog nacionalizma i “srboljublja”, ne svidja , to je odmah anti srpsko i antipravoslavno. Pa da vam balavci nešto kažem…. Srbija je zemlja gradjana srbije a ne samo pravoslavaca …. do te mere ste mi sa tim sranjima ogadili i pravoslavlje i crkvu da mi je više muka i od vas iod te crkve …. Vi ste najobičnija nepismena gomila kretena, koja ne radi ništa i ništa bas ne zanima …… beskorisna masa koja živi na tudjoj grbači. Postoji pravo i pravni siste, istorija i istoričari i hiljade onih kojima su ti četnici poklali majmilije. To su zločinci i otpadnici svog naroda , isto kao i vi mladi neonacisti.

   
 8. “Све што ја и моји саборци кажемо да је национални интерес – то је национални интерес. Међу правим Немцима не сме бити свађа и несугласица.”
  Адолф Хитлер

   
 9. Типични луменнационалистички коментари. На сваку Бранкову тврдњу, они одговарају, уместо некаквим чињеницама, фразама: “он је овакав и онакав”. Проблем са оваквим дискусијама је у томе што они који цркавају од срБства, обично не знају ништа и када би од њиховог знања нека дискусија зависила, не би је ни било. Ипак, имају своја расположења и онда их пласирају уместо знања и чињеница. За знање је потребно учење, за србовање није, те зато јавне дискусије овако изгледају.

   
  • E moj Milane,sa takvima i radiš.Sve je jasnije da si zalutao među kolege koje mogu samo da reže na tvoje široke vidike.Ekipa od petka uveče je upravo iz te priče(većine komentatora ovde)da se uplašiš dok ih slušaš.Inače tekst Branka Pavlovića je za mene iznenađujuće dobar i objektivan,mnogo interesantniji od onog od Lazanskog na koga su se digli razni nadriistoričari.

    
 10. Branko je kao mladi skojevac imao zadatak da bez argumenata po svaku cenu ospori rehabilitaciju naj veceg srpskog rodoljuba. Za ulozeni trud dobro je nagradjen od hrvatskog i albanskog lobija ,nagradu je svojski zasluzio jer je vrstan manipulator. O intelektualnoj vrednosti ovog teksta sve govori sam kraj teksta gde nam Branko objasni da je od svega naj vaznije kako ce na rehabilitaciju reagovati naj ekstremniji muslimani i albanci a nepomenu ekstremne komuniste ciji je on ideoloski zastupnik sto se jasno vidi iz ovog njegovog teksta. PS.negde sam cuo ili procitao da Branko pripada nekoj nazovi intelektualnoj eliti,jadna nam Srbija sa takvom elitom.

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com