НОВА СРПСКА СРАМОТА: ТАНЈУГ УКИНУО ЋИРИЛИЦУ!

ФОТО: ozonpress.net
ФОТО: ozonpress.net

Пише: Златко Богатиновски

Најстарија, најпознатија и вероватно најчитанија, тј.новинска агенција чије се вести највише преносе у Србији а и у бившим југословенским републикама, је модернизовала, улепшала и уопште побољшала свој сајт и успут – УКИНУЛА ЋИРИЛИЦУ!

Наиме, до пре неки дан, (тачније трећег маја увече, око 20 часова) Танјуг је својим прилично верним читаоцима пружао могућност читања вести на два писма, ћирилици и латиници, а онда је, без икаквог објашњења тим истим верним читаоцима, ИЗБАЦИО са свог сајта ћирилицу и уместо ње поставио могућност избора читања текстова на – хрватској латиници и енглеском језику! Ако енглески језик јесте корисна новина, укидање ћирилице свакако није! Ако је Танјугов најновији пословни потез замена ћирилице српскога писма и језика латиницом енглеског писма и језика – онда је потпуно промашен.

Оно што је Танјуг успешно-пословно а поготово српско-цивилизацијски могао и морао да уради у овом случају је да поред ћирилице и латинице уведе и енглески језик, а не да српско писмо замењује, потпуно непотребно – енглеским писмом!

Још нешто може да буде „u funkciji Tanjugovih korisnika van teritorije Republike Srbijе“. Поред енглеског, и превод вести (бар неких одабраних, за Србију најважнијих) на немачки, француски, шпански, кинески и свакако – руски језик.

Читалац часописа и сајта „РОНИН“ Радован Вељаноски се поруком обратио Танјугу са жељом да, као и до сада, свих ових година, може да чита вести у својој земљи Србији на свом писму, што је по Уставу Републике Србије још увек – ћирилица.

Одговор „ПР и међуагенцијска сарадња“ Госпође (или Госпођице) Драгане Милутиновић је био, на жалост, „НОРМАЛНО“ НА ЛАТИНИЦИ – СКАНДАЛОЗАН!

„Korišćenje latiničnog pisma i  engleskog jezika jeste u funkciji Tanjugovih korisnika van teritorije Republike Srbije. Primena latiničnog pisma omogućava jednostavniju navigaciju po sajtu, kao i jednostavnije i masovnije korišćenje sadržaja i servisa.“

Грађанин Србије пошаље СРПСКОЈ НОВИНСКОЈ АГЕНЦИЈИ поруку са жељом да чита вести на СРПСКОЈ ЋИРИЛИЦИ и добије „послован“ одговор који се односи на Танјугове кориснике ван територије Републике Србије!

Танјугови корисници СА ТЕРИТОРИЈЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (што подразумева на „ћирилични начин“ и Републику Српску, Црну Гору па чак и Македонију) нису ни споменути, јер вероватно нису ни битни. „Шта зна дете“ шта су десетине и стотине хиљада читалаца Танјугових, у Србији барем.

Замислите само да се тако одричу свог писма новинске агенције Кине, Русије, Јапана, Израела, арапских земаља…

Сем тога сазнадосмо од Г. Драгане Милутиновић да „Novinska agencija Tanjug nije državni organ pa stoga nismo u obavezi da koristimo ćirilično pismo“.

Тако једноставно и тако – антисрпски и антидржавно.

Узгред, Танјуг није само фирма десетина запослених у једном јавном предузећу, већ и стотина хиљада његових корисника, те је стога и изузетно важан део медијског простора Србије, па су овакве одлуке неразумне и вишеструко штетне по већ превише оштећени српски матични тј.ћирилични културни простор.

Да не дужим – антисрпска, антицивилизацијска и антикултурна одлука некога у Танјугу да се учини овакав фрапантан потез.

Пошто је Г. Милутиновић написала и ово: „Za dodatna pitanja  i sugestije stojim Vam na raspolaganju.“, часопис и сајт „РОНИН“ постављају Г. Милутиновић, али и свим одговорнима у Танјугу, као и онима из Владе (надлежном Министарству информисања, као и Министарству образовања,итд.) који „контролишу“ рад Танјугов као новинске агенције, ДОДАТНО ПИТАЊЕ – КАДА ЋЕТЕ ВРАТИТИ ЋИРИЛИЦУ НА ВАШ И НАШ ЦЕЊЕНИ САЈТ?

Такође, СУГЕСТИЈА часописа и сајта „РОНИН“ Танјугу је следећа: ТРЕБА ДА ВРАТИТЕ ЋИРИЛИЦУ НА ВАШ И НАШ САЈТ!

На крају, а надамо се да је то почетак, позивамо све пријатеље и читаоце „РОНИНА“, као и све оне који баратају словима, да се придруже нашем апсолутно цивилизацијском апелу Танјугу да врати Уставом Републике Србије дефинисано писмо српског језика ћирилицу на свој сајт, тиме што ће ЋИРИЛИЦОМ послати поруку на адресу office@tanjug.rs са питањем „КАДА ЋЕТЕ ВРАТИТИ ЋИРИЛИЦУ НА ВАШ И НАШ ЦЕЊЕНИ САЈТ?

tanjug_odgovor

Ронин

Пише: Златко Богатиновски Најстарија, најпознатија и вероватно најчитанија, тј.новинска агенција чије се вести највише преносе у Србији а и у бившим југословенским републикама, је модернизовала, улепшала и уопште побољшала свој сајт и успут – УКИНУЛА ЋИРИЛИЦУ! Наиме, до пре неки дан, (тачније трећег маја…

Оцените чланак

Оцена

User Rating: 3.92 ( 13 votes)
0
 

Такође проверите

1429356437757

Отворено писмо уређивачком колегијуму РТС-а

Пише: Златко Богатиновски Нисам ни мало срећан а поготово не задовољан да као уредник ПОТПУНО ...

10 Коментарa

 1. Гордана

  Ово је заиста страшно лоше. Како мислите да људи користе и памте ћирилицу ако ви као званична новинска агенција пређете на латиницу? Ви немате законску обавезу али имате моралну. Заборавили сте шта је морал само због шаке долара или евра? Срамота!

   
 2. АНТИСРОПСКИ АНТИЋИРИЛИЧКИ СМАРД ПРОШИРЕН ЈЕ ДИРЕКТНО ИЗ СРПСКИХ ЗЛОУПОТРЕБЉЕНИХ ЛИНГВИСТИЧКИХ ИНСТИТУЦИЈА

  Велика српска нова срамота! Још како они имају по одредби Члана 10. Устава Србије ОБАВЕЗУ да српски језик пишу српским писнмом (ћирилицом), али је то одлучио неки антисрпски гад. Али тај гад није једини кривац. Српске злоупотребљене језичке институције су нормирале правописну одредбу по којој Срби могу писати српски језик и српским писмом (ћирилицом) и хрцатским писмом. Смрдљиво смеће против српске ћириклице у српском језику смрди у свим важним институцијама. У Танјугу је само тај проширен смрад из институција.

   
 3. У демократској Србији

  Танјуг је по Закону о службеној употреби језика и писма, члан 2, као Јавно Предузеће, обавезан да користи ћирилицу.
  Технички апскет “због једноставности навигације” је благо речено апсурд.
  http://udemokratskojsrbiji.tumblr.com/post/118599576135

   
 4. Побјешњели Маско

  Бавим се информатиком и тврдња да је употреба латинице потребна због техничког аспекта је једноставно нетачна. У мојој компанији одржавамо и презентације на кинеском и осталим језицима који не користе латинично писмо али до сада нисмо имали никакве техничке проблеме са овим писмима. Једноставно покондиреност и арогантност неких људи је без премца. Собзиром да се држава не бави овим послом у довољној мери, на нама је да се користимо ћирилицом где год је то могуће. Без језика и писма нема ни народа.

   
 5. слободан млинаревић

  Ово је невиђени скандал! Ја сам на сајту СТАЊЕ СТВАРИ објавио моју преписку са Банком у којој сам тражио да ми пишу ћирилицом и мислим да је то оријентација и за овај случај.
  С обзиром, да је Драгана Милутиновић ПОТПУНО НЕНАДЛЕЖНА да тумачи прописе, треба јој, за почетак поставити питање, који је то орган ТАНЈУГА донео одлуку, да сајт буде латинични и који је основ, да она тумачи Устав Републике Србије и одговарајуће законе. То питање би могао, да јој постави господин Богатиновски, као и свако од нас, ако смо заинтересовани. Лично, пишем писмо из ових стопа.

   
 6. слободан млинаревић

  Ово сам послао на мејл директора Танјуга:

  bdjukic/ет/tanjug.rs
  Бгд., 11.05.2015.

  Поштовани господине Ђукић,

  управо сам сазнао, за невиђени скандал, да је ТАНЈУГ поставио нови сајт, на коме су латиница и еглески. Још скандалознији је одговор, који је госпођа Милутиновић, као ПОТПУНО НЕНАДЛЕЖНА дала на упућену примедбу по том питању.

  За мене се поставља питање, да ли је одлуку о томе донео надлежни орган ТАНЈУГА или је то неко решио међу интернет “стручњацима”.

  У сваком случају, ТАНЈУГ је јавно предузеће, те би морао, да користи српски језик и ћирилицу, а остала писма у складу са пословном политиком.

  С поштовањем,
  Слободан Млинаревић

   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com