Зашто није било правих левичара (комуниста) на изборима 24.04.2016?

rs}nkpj1

 

Приредила: Екипа РОНИНА

На управо завршеним изборима одржаним у недељу 24.04.2016. године није било ни једне праве левичарске партије, странке, покрета, групе грађана или коалиције међу чак 20 пријављених изборних листа. Зашто СПС Ивице Дачића и поготово једнократни пројекат звани “Левица Србије” Борка Стефановића нису праве левичарске партије објашњено је нашим читаоцима врло детаљно у два чланка о овим квази-левичарским организацијама, које су, у ствари, озбиљне интересне групе.

НКПЈ и СКОЈ су читавих двадесет дана пре избора издали саопштење о разлозима зашто су спречени да учествују на изборима, зашто не треба изаћи на ове непотребне и унапред намонтиране “окупаторске” и буржоаске изборе, као и зашто не треба гласати за СНС,  ДС, Социјалдемократску партију Србије, Покрет Социјалиста, листе политичких партија које тврде да заступају интересе националних мањина, али ни за било коју од неколико десничарских политичких организација, као ни за такозване “левичарске” партије (поред већ поменутих СПС-а и Боркове “Левице Србије”) са листе СДС-ЛДС-ЛСВ (Тадићева Социјалдемократска странка, Чедина Либерално-демократска партија и Чанкова Лига социјалдемократа Војводине).

Овим саопштењем НКПЈ и СКОЈ су обавестили и свеколику, а пре свега “левичарску” јавност Србије да ће, када је реч о локалним изборима, наступити заједно са односно подржати на изборним листама прогресивне организације са којима деле исте или сличне циљеве.

Саопштење Секретаријата НКПЈ и СКОЈ-а преносимо у целини:

“НИЈЕДАН ГЛАС БУРЖУЈИМА, УЗ ПРОГРЕСИВНЕ НА ЛОКАЛУ

Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) спречени су да се 24.априла појаве на изборима за Скупштину Србије са својом самосталном листом из неколико објективних разлога.

1. Комунисти су у Србији суочени са рестриктивним изборним законом који потпуно дискриминише авангарду радничке класе у изборној трци. Да би се изашло на изборе тражи се чак 10.000 потписа оверених пред надлежним судским органима. За прикупљање потписа се дају кратки рокови при чему не постоји инфраструктура која би квалитетно могла да опслужи све учеснике изборне трке. Док владајућим и опозиционим буржоаским парламентарним партијама цео апарат стоји на располагању, за комунисте, односно НКПЈ и СКОЈ не постоји довољан број судских оверивача које Партија и СКОЈ не могу да ангажују кад су им потребни, већ “кад су ови слободни и кад нису ангажовани од стране других подносиоца листа”. Док буржоаским партијама оверавају потписе викендом, СКОЈ-у и Партији та “привилегија” није омогућена него се чека понедељак као први радни дан. Такође треба рећи да се рад судских оверивача плаћа што за Партију и СКОЈ који не примају дотације ни од буржоаске државе нити од приватних капиталистичких експлоататора представља огроман трошак и велики финансијски проблем.

2.Сваки оверени потпис грађанина који подржава одређену изборну листу се плаћа 50 динара. Дакле за учешће на изборима је потребно скупити минилално 10.000 потписа што значи да треба платити 500 хиљада динара. За СКОЈ и НКПЈ као “финансијске нудисте” то представља огроман готово нерешив проблем.

3. Буржоаски правосудни и други државни органи попут Републичке изборне комисије имају увид у имена и презимене и друге личне податке грађана који подржавају одређене изборне листе.

У условима оркестриране антикомунистичке хистерије Партији и СКОЈ-у то представља велики проблем јер велики број симпатизера комунизма плашећи се губитка посла и за егзистенцију својих породица једноставно не сме именом и презименом да подржи комунистичку листу. Другим речима, многи симпатизери комунизма се плаше одмазде послодаваца, било буржоаске државе било страних и домаћих тајкуна. То се нарочито одражава на овим изборима након доношења антирадничког и антинаридног Закона о раду који олакшава отпуштанаја.

С обзиром на нерешиве објективне проблеме око подношења самосталне изборне листе НКПЈ и СКОЈ су руководећи се лењинистичким принципом да изборну кампању треба искористити као трибину за пропагирање социјализма и комунистичке перспективе, сходно таквој правилној оријентацији иницирали стварање уједињеног фронта левице у којем би поред комуниста биле и друге левичарске политичке снаге које у датом тренутку по одређеним питањима имају правилне и са комунистима подударне ставове на линији очувања основних егзистенцијалних интереса радног народа. СКОЈ и Партија су у том смислу покушали да ступе у контакт и иницирају стварање уједињеног фронта левице са одређеним политичким организацијама које се декларативно залажу за социјалну правду или борбу против антинародних и антирадничких мера Вучићевог буржоаског режима. На жалост пракса је показала да је реч само о декларативној “левичарској” оријентацији тих политичких организација а да су у суштини оне такође заговорници интереса крупног капитала и присталице буржоаских својинских односа, и да су неспремне да се боре за ствар радног народа. Те декларативно “левичарске” а у суштини буржоаске организације су саботирале стварање уједињеног фронта левице помогавши на тај начин капиталистичкој експлоатацији против које се наводно боре.

С обзиром да НКПЈ и СКОЈ из објективних разлога нису могли да истакну самосталну листу а да је покушај стварања уједињеног левичарског фронта који су иницирале саботиран од стране објективно гледано слуга домаће и стране буржоазије, декларативних и лажних “левичара”, Нова комунистичка партија Југославије (НКПЈ) и Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ) позивају све своје чланове и симпатизере, раднике, сељаке, омладину, пензионере и поштену интелигенцију да на изборима за Народну скупштину Републике Србије који ће се одржати 24. априла не гласају ни за једну од листа које су пријављене јер су оне све до једне буржоаске и у потпуности су супротстављене интересима људи који живе од свога рада. Стога НКПЈ и СКОЈ позивају, ниједан глас буржоаским листама, било владајућој било “опозиционим”јер су све оне заговорници капиталистичке експлоатације.

СКОЈ и НКПЈ истичу да не постоји ниједан разлог за одржавање превремених парламентарних избора које је за 24. април расписао Вучићев буржоаски про-империјалистички режим. Избори за које нема потребе су само огроман финансијски трошак који ће из свог џепа платити грађани Србије. Буржоаски проимперијалистички премијер Александар Вучић се одлучио на расписивање превремених непотребних и прескупих избора да би се након њиховог завршетка на миру:

1. до краја спровела воља западног империјализма, односно Вашингтона и Брисела, и формално признала “независност” јужне српске покрајине Косова и Метохије , која се од 1999. године налази под окупацијом НАТО, ударне војне песнице западног империјализма.

2.да би се у потпуности завршио процес ликвидирања државне и друштвене имовине коју је деценијама крвљу и знојем стварао радни народ Југославије, кроз приватизацију или стечај преосталих предузећа у реструктурирању које је опљачкала и упропастила буржоаска власт у Србији од контрареволуционарног пуча из октобра 2000. године па све до данас.

Стога НКПЈ и СКОЈ позивају грађане Србије да не гласају за листу владајуће буржоаске проимперијалистичке Српске напредне странке која не заступа интересе радног народа. Иако су захвални Покрету социјалиста на солидарности поводом недавног напада фашиста на њихово седиште, НКПЈ и СКОЈ-а истичу да наступање те организације на листи СНС-а и безусловна подршка Вучићевој антинародној и антирадничкој политици, је чине присталицом и заговорником капиталистичког експлоататорског система због чега грађани Србије не треба да подрже, односно гласају за ту организацију као ни за буржоаску и про-империјалистичку Социјалдемократску партију Србије које на изборима наступају на листи СНС.

На изборе излази неколико десничарских политичких организација. Све оне заступају реакционарну, национал-шовинистичку, четничку и буржоаску политику. Неке од њих се залажу за “Русију а против НАТО и Европске уније”. Њихова теза да су ови избори “референдум да ли су грађани за или против ЕУ и НАТО и за Русију” је лажна јер се све те парије залажу за спровођење истог друштвеног система који постоји у западним империјалистичким земљама, капитализма. Све су оне за експлоатацију туђег рада, “патриотизам” им је само декларативан јер не садржи социјалну компонентну која је неодвојива од националне слободе а “антиимперијализам” лажан јер би сутра радо корачале за његове интересе само када би се они “подударали са интересима Србије” што би у суштини било пактирање са тим злом и издаја истинских интереса народа Србије.

Неке од десничарских листа су толико реакционарне да се залажу против абортуса и вакцинације а као кандидате су истакли оне који покушавају да рехабилитују фашистичке слуге из периода Другог светског рата попут Српског либералног савета унука квислинга и фашисте Милана Недића и Равногорског покрета који велича квислинга и фашисту вођу злочиначког четничког покрета Драгољуба Дражу Михаиловића. Зато НКПЈ и СКОЈ позивају грађане Србије да не гласају за десничарске партије које учествују на изборима и све до једне су буржоаске и ретроградне.

До доласка СНС на власт грађани Србије су имали прилку да на својој кожи осете сурову проимперијалистичку, антинародну експлоататорску политику такозване либералне опције на челу са Демократском странком. Ту по радни народ Србије погубну политику само је по доласку на власт наставила исто тако антинародна, проимперијалистичка и буржоаска СНС. Зато НКПЈ и СКОЈ позивају грађане Србије да не гласају за проимперијалстичку, буржоаску и антинародну листу ДС-а и њених сателита.

На изборима наступају и листе политичких партија које тврде да заступају интересе националних мањина. Реч је о политичким организацијама које припаднике радног народа из редова националних мањина желе да усмере на борбу за интересе буржуја из редова национаних мањина, како би они сами или уз помоћ српске буржоазије могли да експлоатишу припаднике сопствених народа. Те организације су све одреда проимперијалистичке и буржоаске и не пропагирају и не залажу се за заједничку борбу свих радника Србије без обзира на националност против експлоатације и империјализма. Због тога НКПЈ и СКОЈ позивају своју браћу и сестре раднике, сељаке, омладину, пензионере и поштену интелигенцију из редова мањинских народа да не гласају за те буржоске и про-империјалистичке странке.

Посебно је важно да грађани Србије никако не наседну лажљивој пропаганда такозваних “левичарских” партија и дају им глас на изборима. СКОЈ и НКПЈ позивају грађане Србије да не гласају за коалицију коју предводи Социјалистичка партија Србије у којој је и Јошка Броз, вођа лажне Комунистичке партије . СПС је била у власти са СНС-ом у време доношења свих антинародних и антирадничких закона као и са ДС у време приватизација и отпуштања. Циљ СПС није борба за интересе радног човека већ поновни улазак у Вучићеву буржоаску про-империјалистичку владу. Политика СПС је антинародна и радни народ треба да јој ускрати подршлу. Исти случај је са Социјалдемократском странком Бориса Тадића. Рећ је о лажној левичарској а у суштини либералној антинародној и антирадничкој партији. Тадић је док је био на власти спроводио реакционарну политику експлоатације и проимперијализма а посебан доказ његове реакционарности је изборни савез са проимперијалистичким и буржоаским организацијама Либерално-демократском партијом и Лигом социјалдемократа Војводине. Стога СКОЈ и НКПЈ позивају грађане Србије да не гласају за лажну левичарску буржоаску и проимперијалистичку листу СДС-ЛДС-ЛСВ.

НКПЈ и СКОЈ позивају грађане Србије да не гласају за коалицију у којој се налази “Левица Србије” Борислава Борка Стефановића, бившег функционера буржоаске Демократске странке. Не само да је Стефановић био члан некадашње расистички оријентисане музичке групе “Генерација Без Будућности” већ се “Левица Србије” залаже за улазак Србије у тамницу народа Европску унију чији је циљ да богати буду још богатији а сиромашни још сиромашнији и отворено подржава постојање неправедног експлоататорског друштвеног система, капитализма.

НКПЈ и СКОЈ позивају раднике, сељаке, омладину, пензионере и поштену интелигенцију да на изборима за Народну скупштину Републике Србије не подрже ниједну од листа, односно да не гласају ни за једну од понуђених листа на републичким изборима.

Када је реч о локалним изборима НКПЈ и СКОЈ ће наступити односно подржати на изборним листама прогресивних организација са којима деле исте или сличне циљеве.

На изборима за Скупштину општине Параћин НКПЈ и СКОЈ учествују у оквиру листе “Самостални параћински социјалисти – Достојанствено за Параћин”. СКОЈ и НКПЈ позивају све своје чланове и симпатизере, раднике, сељаке, омладину, пензионере и поштену интелигенцију Параћина да на изборима за Скупштину општине Параћин гласају за листу “Самостални параћински социјалисти – Достојанствено за Параћин”.

На изборима за Скупштину општине Прибој НКПЈ и СКОЈ подржавају листу Радничког покрета “За опстанак ФАП-а Мирослав Мршевић”. Ту листу чине чланови Штрајкачког одбора ФАП Прибој који се противе стечају те фабрике. НКПЈ и СКОЈ позивају све своје чланове и симпатизере, раднике, сељаке, омладину, пензионере и поштену интелигенцију Прибоја да на изборима за Скупштину општине Прибој гласају за листу “ За опстанак ФАП-а Мирослав Мршевић”.

До изборне ћутње која ће наступити у петак 22. априла НКПЈ и СКОЈ ће обавестити јавност на којим још листама наступа, односно подржава их на локалним изборима.

Секретаријат Нове комунистичке партије Југославије,

Секретаријат Савеза комунистичке омладине Југославије,

2. април 2015. године”.

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

Један коментар

  1. Kako je moguće da u doba opšte informisanosti postoji ijedna osoba mlađa od 50 godina koja se zaluđuje budalaštinom i fantazijom komunizma? Je li to neka nova vrsta pozeraja, pokušaja da se bude originalan? Neki vid političkog hipsterstva? Nećete mi reći da ima ijedna osoba među vama koja zaista veruje da se mrtav i zakopan i savršeno truli komunizam može vaskrsnuti i nešto što se može iole shvatiti ozbiljno? Evo pokušavam da održim nivo obraćanja ali stvarno se pitam da li ste idioti? Da ste se pojavili sto, ne, možda dvesta godina pošto je nestalo svako sećanje na komunizam, njegovu stravičnu glupost i krvave tirane koji su ga sprovodili, pa čovek i nekako da vas shvati… koliko potpisa ste prikupili? Koliko nesrećnih duša broji ova vaša mala vašarska farsa? Muke male.

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com