Трагикомедија Дачићеве “левице”

издајничко-говно
“Поздрав незаменљивом” челнику СПС-а! Ивица Дачић је био премијер ове јадне Србије, вицепремијер, министар полиције и сад министар унутрашњих послова… (Фото: www.nasi1389.rs)

 

Пише: Александар Ђенић

Ивица Дачић је изнео тврдњу да је Социјалистичка партија Србије једина левица у Србији. Што би рекао народ, човек је лупио па остао жив. Да није трагично, било би комично.

Можда господин Дачић мисли да фолклор и кореграфија, а не економски програм, одређују то да ли је неко лево, или десно. Стога је СПС у овој изборној кампањи, као истинска „левичарска“ партија позвала у помоћ духове Тита и Слобе, водајући њихове унуке као мечке на вашару по предизборним скуповима, како би “оноземаљске силе” утицале на изборни резлутат СПС-а, који би се на тај начин дочепао још једног мандата.

СПС је свестан да је изгубио велики део бирача када је изгубио сваки контакт са антиимперијалистичком и левичарском политиком.

Због тога се позивају на прошлост, на Слободана Милошевића, и на Тита, како би на основу носталгије придобили бираче. У том духу, СПС се у овој предизборној кампањи окренуо популизму и левичарској фразеологији како би привукао што више гласача.

Уз изражену левичарску иконографију, партизанске песме и привлачење лажног комунисте и леченог алкохоличара Јошке Броза, уз Палму, који је опљачкао Колубару како би могао да гради своје задужбине по Јагодини и Зелене, који се наводно залажу за одрживи развој и очување животне средине дојучерашњег Тадићевог савезника (Јошка Фишер је био у Влади и на челу Зелених када је СР Југославија бомбардована осромашеним уранијумом, тако да је наш народ свестан њихове ,,еколошке“ политике), Дачић себе жели да представи као некога ко је око себе окупио све леве снаге у Србији.

Ивица Дачић је дубоко компромитована личност, са бројним аферама као што су „кофер“, „Миша банана“ и многим другим, а други високи функционери у СПС-у ништа не мањакају са аферама и у стопу прате свог лидера.

Јасно је да данашњи СПС нема ни „л“ од Левице.

Оно што одређује левицу и десницу је економски програм. Програм СПС се заснива на тржишно оријентисаној капиталистичкој економији, која је на страни крупнога капитала, а не на страни човека.

СПС се залаже за улазак Србије у империјалистичку творевину Европску Унију. Основно начело Европске Уније се заснива на приватној својини, а пракса такве политике доводи до тога да богати постају још богатији, а сиромашни још сиромашнији.

Србија, да би ушла у ЕУ, мора да испуни стандарде које јој ЕУ налаже, а таква политика усаглашавања са ЕУ у протеклих 16 година је уништила нашу индустрију, образовање, здравство, укратко – опљачкала народ.

СПС у овој кампањи истиче да се залаже за бесплатно школство. Приватни Универзитети Сингидунум и Мегатренд су у власништву кадрова СПС-а, а свакако да су ова два приватна Универзитета перјаница комерцијализације образовања у Србији и претварања истог у робу, на којим се диплома не стиче, већ купује.

СПС се залаже за примену Болоњске декларације, чији је циљ претварање знања у робу, а то у перспективи значи да само деца богатих могу да студирају. Такође, СПС подржава закон који буржоаска Влада хоће да донесе о суфинансирању, што практично значи укидање буџетских места и приватизацију државних Универзитета.

Стање у здравству је катастрофално, а приватне болнице и амбуланте се фаворизују на уштрб државних, што јасно говори о томе какву социјалну политику води ова партија.

СПС је била у власти са СНС-ом у време доношења свих антинародних и антирадничких закона, као и са ДС у време приватизација и отпуштања, а такође је у општенародној пљачки подржавала мањинску владу Демократске Странке Србије.

ivica-dacic-guca2013
Ивица Дачић, неостварени певач народњака у Гучи (2013.). Стварно – ко кога и због кога ј..е у Србији?! (Фото: фб)

СПС је подржао потписивање свих споразума са НАТО пактом, који су дали легитимитет окупацији наше земље.

СПС је учестовао у потписивању Бриселског споразума и свих других споразума који су фактички признали империјалистичку творевину – такозвану независну државу Косово.

Ова партија брани интересе империјалистичких лихварских институција као што су ММФ и Светска банка и здушно су подржавали све законе који су донети по њиховом налогу.

СПС, иако се декларативно позива на антифашистичко наслеђе, сматрајући за себе да су поштоваоци Народноослободилачке борбе, а колики су поштоваоци показује чињеница да су учестовали у Владама које су рехабилитовале колаборационисте и сараднике наци окупатора за време Другог светског рата  (учестовли су у Влади која је рехабилитовала издајкника и крвника Драгољуба Михаиловића и започела процес рехабилитације крвника Милана Недића).

Колико је СПС лева партија, најбоље смо могли приметити када је њихова студентска организација организовала трибину са Мајклом Девенпортом на Факултету политичких наука у Београду, а  полиција је ухапсила на бруталан начин активисте СКОЈ-а и Студентског фронта, чиме је прекршена аутономија Универзитета.

СПС је ништа друго до партија крупнога капитала. Све владе у којима је ова партија учестовала су пљачкале народ. Док је народ све сиромашнији, бахати руководиоци СПС-а су све богатији.

15207
Кад се бахати врх СПС-а! Ивица Дачић и Александар Антић се нечему радују док Србија пропада   (Фото: фб)

Она је по својој оријентацији десничарска, јер је на страни капиталиста, а против интереса радног народа. Свој антиимперијалистички карактер који је ова партија имала током 90-их година, она је изгубила када је ушла у коалицију са Демократском странком, прихвативши курс уласка у империјалистичку творевину Европску Унију.

СПС води антинародну политику која има за циљ пљачкање радног народа. Ова партија је свакако на страни крупнога капитала, тако да она не може никако бити левичарска. Историја нас учи да је крупни капитал како би одбранио своје позиције, а радном народу згадио леве идеје, потурао сличне пројекте попут СПС-а.

Циљ СПС-а није борба за интересе радног човека, већ поновни улазак у Вучићеву буржоаску про-империјалистичку владу.

Да поновим – политика СПС је антинародна и радни народ треба да јој ускрати подршку, и на овим изборима, и уопште.

Радни народ мора да се удружи са свим прогресивним снагама у друштву, а буржоаске партије у које спада и СПС баци на ђубриште историје заједно са капиталистичким системом.

(Аутор је студент Филозофског факултета и Први секретар СКОЈ-а)

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com