Зграда Ректората БУ је под контролом студената!

12494779_10207296509344158_7929483530047829672_n
Студентски фронт опет у акцији! (Фото: Студентски фронт)

 

Припремила: Екипа РОНИНА

Активисти организације Студентски фронт, заузели су у петак 01.04.2016. године око 11,30 часова салу 16 ректората Београдског универзитета, у којој ће у суботу 2. априла у 10 сати одржати конференцију за штампу. Студенти и студенткиње ће ноћ провести у згради ректората Универзитета у Београду

Заузимање ректората представља протестни чин упозорења којим се захтева одустајање од најављених измена Закона о високом образовању, а којима се укидају буџетска места и уводи систем „суфинансирања“ по линеарном моделу обрачунавања школарина.

Најављена реформа представља до сада најоштрију дискриминацију студената из редова радничких, сеоских породица и других материјално угрожених слојева друштва, односно дискриминацију највећег дела омладине у Србији.

Циљ овог закона јесте додатан корак ка потпуној комерцијализацији образовања и његовог претварања у привилегију богатих.

12495099_10207296508624140_1439550563860409474_n
Студенти на тераси “заузетог” ректората Београдског универзитета у петак 01.04.2016. око 11,30 часова. Да сви виде њихове захтеве! (Фото: Студентски фронт)

Заузимање ректората представља још један чин у сврху одбране аутономије Београдског универзитета, која је више пута повређена од стране Министарства и управа појединих факултета у протеклом периоду.

Подсећамо на случај хапшења студената на Факултету Политичких наука који су на миран начин протествовали против присуства Мајкла Девенпорта, шефа делегације Европске Уније на том факултету.

Насилним одузимањем права на слободу говора, као и самим присуством полиције у згради факултета најгрубље је прекршена аутономија научне институције.

С тим у вези захтевамо оставку декана Факултета политичких наука професора Драгана Симића.

Студентски фронт ће наставити да се бори свим цивилизованим средствима против нарушавања квалитета образовања и аутономије научно-образовних институција која се проводи индоктринацијом студената и претварањем факултета у полигон за промоцију званичника Европске уније и НАТО пакта.

Блокадом ректората такође обележавамо и 4. април (Дан студената) у борбеном духу какав једино и приличи овом датуму.

Z
Борба се наставља! Плакат са ликом Жарка Мариновића у згради ректората Београдског универзитета! (Фото: Студентски фронт)

Подсећамо да је 4. Април обележава у част Жарка Мариновића студента правног факултета у Београду, који је 4. априла 1936. током протеста за очување аутономије факултета убијен од стране профашистички оријентисаног активисте ОРНАС-а.

Док са једне стране хапси студенте у протесту актуелни режим, као и они претходни, наставља да подстиче фашизацију факултета, благонаклоним гледањем на отворено фашистичке организације које се промовишу на Универзитету.

Подсећамо да постоји низ неразрешених случајева насиља над студентима у протесту од стране неонацистичких организација који се редовно дешавају од 2011 године до данас.

Студентски фронт позива све прогресивне студенте и студентске организације, а затим и све угрожене елементе у друштву, пре свега све раднике, незапослене и пензионере да наступе у јединственом фронту против даљих анти-народних закона.

Ово је само прелиминарно саопштење, а на сва доданта питања одговориће представници Студентског фронта током конференције на коју позивамо све медије да се одазову у што већем броју.

„Суфинансирање“ неће проћи!

Јединствено против окупације, против фашизма и империјализма!

Слава Жарку Мариновићу!

Студентски фронт
Секретаријат, 01.04.2016.

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com