НАТО ДОНАЦИЈА СРБИЈИ – РАК ДОЈКЕ, И “РОЗЕ ТРКА”

oravent3
Хоћу да живим! НЕ – НАТО! “Милосрдни анђео” нам је убијао, и даље убија – и децу и мајке! (Фото: фб)

 

Пише: Златко Богатиновски

Поводом Националног дана борбе против рака дојке, на Ади Циганлији у Београду се организује трећа по реду “Розе трка (шетња)”, у циљу подизања свести јавности о значају превенције рака дојке. “Пинк Ран” је рекреативна спортска манифестација која се, сада већ традиционално у ово време, одржава широм света као подршка оболелим женама.

Трка је хуманитарног карактера и прикупљена новчана средства ће бити усмерена за финансирање програма едукације Удужења жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно”.

inpharm

Генерални спонзор манифестације је компанија “InpharmCo” из Београда, а организатор “Фондација Наталис”.

Зашто “РОНИН” објављује ову вест?

Прво, да би би подржали сваку паметну и хуману АКЦИЈУ за бољитак Србије. Друго, писао сам о томе како нам је НАТО пакт убијао децу за време агресије 1999. године. Треће, треба да се зна да због тог геноцидног бомбардовања НАТО пакта у Србији  умире од рака дојке више наших мајки, ћерки и сестара него у било којој држави у Европи.

После ево пуних 17 година од НАТО агресије и бесомучног засипања Србије пројектилима са осиромашеним уранијумом (сам НАТО је својевремено признао да је током агресије бацио 31 хиљаду пројектила са осиромашеним уранијумом на 112 локација широм Савезне Републике Југославије!!!), најновији подаци “Централног регистра за рак” показују да у Србији од рака дојке сваке године оболи преко 4.500 жена, а чак 1.600 њих умре од те болести!

Истраживања показују да у Србији свака 12. жена оболи од неког облика рака дојке, а поражавајући су и подаци Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић-Батут“ који показују да је у последњих петнаестак година и број оболелих од леукемије и лимфома повећан за 110 одсто, док је број умрих од ових болести повећан за 180 одсто!

Нажалост ови подаци нису уопште изненађујући, јер је на Србију током НАТО бомбардовања бачено чак 15 тона (!!!) осиромашеног уранијума, који је и у најмањим количинама изузетно канцероген, и доводи до генских мутација и рађања потомака са психофизичким деформацијама.

Бесконачно је трагично то што ће осиромашени уранијум, који је највише бацан на Космету и на југу Србије, у деловима Пчињског округа, остати на овом терену вечно, јер је његово време распадања чак четири и по милијарде година.

Оно што се прећуткује у европским метрополама јесте и да нису само становници Србије угрожени његовим дејством, јер је пре седамнаест година ношена ветром прашина осиромашеног уранијума стизала и у многе европске земље, где су се честице те прашине таложиле на земљу и тако доспевале у површинске воде, биљке и животиње и улазиле у ланац исхране.

Болест се у овим случајевима није јавила одмах по дејству канцерогене материје, већ после одређеног периода, који за леукемију и лимфоме износи у просеку седам и по година, док је за “такозване солидне туморе” као што су карцином дојке, грлића материце, плућа и дебелог црева, тај латентни период – петнаест година!

О свему овоме је у броју 7 часописа “РОНИН” марта 2015 већ говорио Проф. др Слободан Чикарић, професор Медицинског факултета у пензији, радиолог и председник “Удружења онколога Србије”.

Свакодневни подаци говоре о значајном порасту малигних обољења, а стручњаци за ову, али и следеће године, најављују праву експлозију малигних тумора, јер је то година њиховог клиничког манифестовања после дејства “милосрдног” америчког осиромашеног уранијума пре 17 година!

Према проценама лекара само до краја ове године у Србији ће бити откривено 40 хиљада новорегистрованих малигних тумора, од којих ће умрети 22 до 23 хиљаде људи!!!

Свака жена је под ризиком да оболи од рака дојке, у Србији поготово, а најбољи начин да се рак дојке открије у раној фази је редовни превентивни преглед у зависности од животне доби, односно мамографија, као и редовни самопрегледи дојки.

“Bellа – Розе Трка” (шетња)

“Bellа – Розе Трка” (шетња) се одржава у недељу 27. марта 2016. године на Ади Циганлији са почетком у 12:00 часова. Старт и циљ трке је код ресторана “Језеро” где ће се вршити пријављивање учесника од 10:30 до 11:50 часова.

115
(Фото документација: Удужење жена оболелих и лечених од рака дојке “Будимо заједно”)

На Трци или шетњи, која ће се одвијати на кружној стази око савског језера, имају право учешћа сви они који на тај начин желе да пруже подршку и помоћ нашим мајкама, сестрама, ћеркама или пријатељицама оболелим од карцинома дојке.

Поново наглашавам да је трка хуманитарног карактера и да ће прикупљена новчана средства  бити усмерена за финансирање програма едукације Удужења жена оболелих и лечених од рака дојке „Будимо заједно“.

У сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије организована је и акција добровољног давања крви. Возило института ће бити постављено од 10:00 до 14:00 часова поред ресторана “Језеро”.

За све учеснике трке генерални спонзор и организатор су обезбедили мајце, воду и поклон од донатора трке.

Трка се реализује под покровитељством Министарства здравља и ЈП “Ада Циганлија” у сарадњи са Институтом за онкологију и радиологију Србије, Институтом за јавно здравље Србије и компанијом “InpharmCo” из Београда.

Roze-trka-2015-Zahvalnica-B5-182x257mm-copy-page-001
(Фото: фб)

 

Такође проверите

ferhadija

ПАРЧЕ СЛОБОДНЕ СРПСКЕ ЗЕМЉЕ

Почиње седмица по Ђурђевдану, отвори се Ферхадија у тоновима суживота и лијепе будућности. Међутим из ...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com